December 2011

 


Voor
commentaar etc.:

 

 

Op vrijdag 2 december gingen de Diakonadas "aan de wandel".
 
Eerst met de trein naar Bentheim

en dan met de benenwagen terug naar Oldenzaal. (25 km)

 

Hier het ooggetuigenverslag:

Hallo Diakkers

Op 2 december verzamelden zich 9 Diakonadas op het station van ons zeer geliefde Oldenzaal. Ons oudste, zeer actieve lid, Gerrit de Klein vroeg zich af hij of zijn fiets 's avonds weer terug zou vinden.


Hij merkte daarbij op dat in de richting van ons buurland er in bepaalde tijden meer rijwielen waren verdwenen.
In zijn werkzame tijd heeft hij dan ook vele zwijntjesjagers betrapt.

Dat genoemd lid G. de K. ook niet van smetten vrij is wordt hedentendage nog bewezen door zijn uitrusting. Verschillende artikelen daarvan zijn gesubsidieerd door de belastingbetaler: broek, muts, jack enz. enz. We nemen hem dat echter niet meer kwalijk.

Zoals gewoonlijk stonden we weer op het verkeerde perron en moesten een sprintje trekken om de Grenslandexpress te halen. In de trein kochten we kaartjes, de jongste van ons, Bennie, mocht nog op een kinderkaartje, hetgeen 2 dubbeltjes scheelde.

En zo begon een onvergetelijke dag.

Om 11.00 uur stapten we in Bentheim uit en begonnen aan een flinke wandeltocht (hoe haalt iemand dat in z'n hoofd). Dit nadat op het station nog even geďnformeerd te hebben naar de prijzen van onze voorjaarsactiviteit: de fiets- en treintocht langs de Rijn.

De zon begon te schijnen en de vogeltjes floten alsof het voorjaar was.
De stemming zat er goed in.

We wandelden langs de steengroeve en de sauna waar enkele leden zich onlangs nog decadent hadden vermaakt.

Daar werd het geheime maar zeer opwekkend brouwseltje van Gerard ingenomen. Dit zogenaamde Diakonadaatje, bijeengegoten volgens geheim recept, sloeg in als een bom.

De zogenaamde langeafstandslopers,  Bernhard, Hans en Gerrit, namen bij het hervatten van de wandeling ongevraagd de kop en sleurde zonder achterom te kijken, de groep voorwaarts. Om ongeveer half twee arriveerden we bij uitspanning Niermann (in de volksmond Biermann genoemd) en dronken daar een echt Duits kopje koffie. De Kuchen maakten veel goed.

Toen we vertrokken, kwamen er van alle kanten dames met grote taarten aanzetten. Bij nadere informatie bleken het Landfrauen te zijn, een organisatie die op was gericht in 1936 en waar alleen blonde vrouwen lid van mochten worden. Doel was: zoveel mogelijk kinderen baren. 

Deze vereniging heeft anno 2011 als dekmantel voor haar waarschijnlijk neofascistische activiteiten zogenaamde taartbakwedstrijden. Tijdens hun bijeenkomsten proefden ze elkaars producten.  Sommige dames hadden duidelijk iets te veel geproefd. We probeerden te infiltreren via slinkse vragen maar werden geweerd.

We liepen stug door en kregen na enige tijd het vaderland in zicht.

Het werd weer tijd voor een Diakonadaatje.

Aan kop werd er daarna weer driftig gesleurd door de bekende voorgangers.
Een der leden, wiens naam wij niet noemen, begon merkbaar langzamer te lopen en tenslotte te strompelen. Gelukkig kwam ons geliefde Landhuis in zicht en daar kwam lid Ginus die telefonisch contact had gezocht, ons tegemoet per fiets. Hij zou ons de rest van de dag vergezellen. Voor ons strompelend lid was hij de reddende engel: deze mocht gebruik van de fiets en sprak daar openlijk zijn grote waardering voor uit.

Met flinke tred werd de tocht voortgezet en wel richting centrum, natuurlijk naar het bekende café de Engel. We mochten daar van onze routeleider twee biertjes drinken. Alleen lid Hans hield zich daar niet aan: Hij sloeg stiekem een borreltje achterover.

De laatste etappe bracht ons naar het beginpunt: het station.

Moe maar zeer voldaan genoten wij van de eenvoudige maar voedzame maaltijd in de stationsrestauratie.

Dit is een project van De Werkwijzer voor mensen met een beperking.

En dan: op naar de fietsen. Gerrit kon zijn stalen ros eerst niet vinden en barstte in snikken uit. We hielpen hem: de fiets stond nog op dezelfde plaats. We gingen na deze toch wel inspannende dag ieder zijnsweegs.

Het hoofdbestuur zal op haar wintervergadering beslissen of een dergelijke activiteit wel op het programma moet blijven bestaan.

Klik hier voor alle foto's van Jaap of hier voor alle foto's van Henk.