Oktober 2010

 


Voor
commentaar etc.:

 

Vrijdag 8 oktober 2010 konden we voor een bierproeverij terecht bij bierbrouwer Chris Aarsen in Gildehaus.
En wie bier zegt...zegt uiteraard voldoende belangstelling Diak!!
Maar liefst 12 Diakkers hadden zich aangemeld waarvan er helaas 1 zich op het laatst moest afmelden.

Vanaf het vertrouwde Landhuis vertrokken 9 Diakkers via allerlei binnenwegen om in het altijd zo idyllische De Lutte Gerard en Joop op te pikken.
Met z'n elven werd de tocht voorgezet richting Gildehaus.

Zoals gebruikelijk moest er een pitstop worden ingelast.
Niet omdat de getrainde lichamen van de Diakkers vermoeid raakten maar om zich te goed te doen aan het inmiddels alom bekende "Diakonadaatje".
Gerard had weer gezorgd voor deze smaakvolle opwarmer.



Aangekomen bij het adres van Chris stond hij ons al breedlachend op te wachten. Dit beloofde een gezellige avond te worden.

Voor we het heilige der heiligen betraden gaf Chris ons eerst even een korte introductie over de geschiedenis van de brouwerij.
Als eerbetoon aan de grondlegger Dirk Dennemann heeft hij een klein monument gebouwd op de plek waar de bron zich bevindt met het water voor het bier.


Chris heeft de "Privatbrauerei Dirk Dennemann" weer in bedrijf genomen. (zie nieuwsbericht)
Deze brouwerij was in 1867 de kleinste en oudste brouwerij van de wereld, aldus Grafschafter Nachrichten.

Na de intro vervolgden wij onze weg naar zijn prachtig ingerichte tuin met de op tradionele wijze gebouwde bar.


(foto uit Grafschafter Nachrichten)

Vanaf het bruggetje vertelde Chris ons over de bouw van het prachtig bouwwerk in zijn tuin en het feest dat hij bij de opening ervan gegeven heeft.

Op Youtube zijn filmpjes (o.a. Part I en Part II) over de bouw van de huidige brouwerij te bekijken.

Nu was het tijd om zijn knusse bar te betreden. Het was een uiterst sfeervol ingerichte ruimte.



We konden net met z'n elven rond de bar.
Dat maakte het erg intiem en konden we het vervolg op het verhaal rond de brouwerij en haar producten goed volgen.

Voordat het eerste biertje werd ingeschonken liet Chris trots zijn behaalde prijzen en diploma's zien.
Chris kwam onlangs nog in het nieuws met zijn derde plaats in de categorie Stout bij het US Open Beer.
Een zeer goede prestatie want hij bleef daar grote merken zoals Paulaner ver voor.

Op de balk stonden alle tot nu toe gebrouwen bieren prachtig uitgelicht opgesteld.


Uiterst vakbekwaam en gedreven wist hij zelfs de meest luidruchtige Diakkers aan zijn lippen te hangen.
Naast de ingrediënten kwam uiteraard ook het brouwproces uitvoerig aan bod.
Natuurlijk werd het échte geheim achter de goede smaak niet onthuld.

Aangevuld met een hapje, verzorgd door Chris zijn vrouw en nootjes kwamen uiteenlopende biertjes aan bod waarvan er aantal vakkundig werd geopend en ingeschonken voor de proeverij.



Alle producten worden gebotteld in kleine beugelflessen en zijn voorzien van een uitdagend etiket met prikkelende namen en dito dames.

Zo passeerden de volgende brouwproducten de revue en smaakpapillen, slechts een greep uit de ruim 30 verschillende die tot op heden al waren gebrouwen.



De etiketten zelf leverden al gesprekstof genoeg op en werden eveneens nauwkeurig bestudeerd.

Ook kwam er nog een likeurtje voorbij, gestookt van de alcohol van een afgekeurd biertje.
Zelfs de kelder werd door enkele nieuwsgierige leden vol interesse bekeken.

Maar zoals altijd komt er helaas een einde aan de gezelligheid.
Door onze hofschrijver Jaap werd er nog een leuke reactie in het gastenboek geschreven.

Daarna was het tijd om te vertrekken.
Allen kregen we nog een leuke pen mee met daarin een overzicht van een groot aantal van de Dirk Dennemann bieren.


Langs deze weg willen we Chris en zijn vrouw nogmaals bedanken voor de uiterst gezellige gastvrijheid en de deskundige wijze waarop wij tijdens deze bierproeverij zijn voorgelicht.

Wij wensen de brouwerij Dirk Dennemann dan ook nog een lang en gezond bestaan en hopen ooit nog eens een heerlijk biertje te mogen begroeten.

Alvorens huiswaarts te keren werd in het centrum van Gildehaus nog even een plaatselijke kroeg aangedaan.

Met een zeer voldaan en smaakvol gevoel werd vervolgens de terugweg gekozen.

 

Klik hier voor voor een recept van Kastanjebier zoals deze door Chris is gepubliceerd in "De Hopbel" van maart-april 2009.
Dit wordt uitgegeven door Twents Bierbrouwersgilde ‘HAB’.